Technische achtergrond

Technische achtergrond


1 Ventilatoren voor een kortere droogtijd


Uw woning zal nog sneller het gewenste vochtigheidspercentage bereiken als de bouwdroger in combinatie met een ventilator opgesteld wordt.

De grotere luchtverplaatsing aan de oppervlakte van de materialen versnelt het droogproces en het ontvochtigen van de ruimte.


2 Kachels bij lage temperaturen


Bij het drogen van een woning waar de temperatuur minder dan 10 ºC bedraagt, raden wij aan extra te verwarmen, aangezien de lucht bij lagere temperaturen nauwelijks nog vochtigheid kan opnemen.

Hierbij is het aangewezen elektrische kachels te gebruiken, omdat gas- of oliekachels ook een zekere hoeveelheid waterdamp produceren. Dit is uiteraard nefast voor een snel en efficiënt droogproces.


3 Bouwdrogen in een notendop ...


  1. Natuurlijk bouwdrogen:


Ideale omstandigheden voor een natuurlijk droogproces zijn binnentemperaturen rond de 25 ºC en een relatieve luchtvochtigheid buitenshuis van ca. 30 %.


In de winter veroorzaakt louter droge lucht nog geen luchtontvochtiging. Daarvoor is naast verluchten ook extra verwarmen noodzakelijk.


  1. Technisch bouwdrogen:


- Een pasgegoten, 40 mm dikke chapelaag bevat ca. 8 liter water per m². Vooraleer gevloerd kan worden moet dit vocht door de omgevingslucht opgenomen en weggevoerd worden. Voor 125 m² moet hiervoor een volume van 1000 liter water opgenomen worden. Daarbij komt nog het vocht uit de nieuwe muren, vloeren en plafonds. De technische bouwdroger is hiervoor speciaal ontwikkeld en droogt naast de chape ook de gehele bouwstructuur.

- Het gebruik van een bouwdroger is bij anhydrietchape (op basis van calciumsulfaat) na 48 uur uithardingstijd toegestaan, bij cementchape na 7-10 dagen uithardingstijd. Hierbij zal noch stevigheidsverlies noch scheurvorming in de chape optreden.

- Bij pleisterwerk is een uithardingstijd van 24 uur in acht te nemen.

- De moderne droogversnellers voor chape kosten gemiddeld evenveel als de complete bouwdrogers voor gebouwen.


! Bouwdrogers voorkomen vochtschade, zoals schimmelvorming.


! Bouwdrogers dragen er toe bij dat het bouwproces met weken en maanden ingekort wordt.


! Aangezien tijdens het gehele bouwproces de relatieve vochtigheid nooit onder 70-80 % zakt, is er dankzij het condensatieprincipe van onze bouwdrogers nooit gevaar voor een "geforceerd" droogproces, wat uit onwetendheid vaak verkondigd wordt.


! Dankzij de inzet van bouwdrogers bespaar je ten slotte tot 300 % op de verwarming in de eerste vijf jaren na de oplevering.

Bouwdroger 24 ▪ F. De Smetstraat 6 - 8310 Brugge ▪ Tel: 0495/75.24.34 ▪ BE52 0017 0303 9609
© 2018 Alle rechten voorbehouden

Door onze website te gebruiken, aanvaardt u het gebruik van cookies. Als u meer informatie wenst over cookies of als u ze wilt uitschakelen, klik dan op

meer weten
Accept